IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес ще получи 360 млн. лв. като дялови инструменти по плана за възстановяване

Контролът по изпълнението на проектите се възлага на Европейския инвестиционен фонд, който ще избере фонд мениджърите

17:48 | 05.01.23 г.
Александър Пулев (вдясно) и Калин Маринов. Снимка: МИР
Александър Пулев (вдясно) и Калин Маринов. Снимка: МИР

За предприемаческата екосистема в България под формата на дялови финансови инструменти са договорени 360 млн. лева. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред депутатите в Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, където се обсъди и одобри на първо четене законопроектът за ратифициране на Споразумение за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Фондът е част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на него ще бъде възложено изпълнението на финансовите инструменти от Националния план за възстановяване и устойчивост, припомнят от Министерството на иновациите и растежа.

В Плана са заложени финансови инструменти по три приоритетни оси – иновации, растеж и климатичен неутралитет. Общият ресурс от 180 млн. евро ще се насочи към финансови посредници, които ще инвестират в българските компании.

Основните сектори, които ще бъдат финансирани, са свързани с цифрова свързаност, оптична инфраструктура, ИКТ, технологична модернизация в производствата, по-ефективно използване на ресурсите. Всяко предприятие, което попада във фокуса на иновации, растеж, конкурентоспособност и износ, може да бъде подкрепено.

Предвиден е ресурс от инструменти за климатичен неутралитет, където проектите са предимно инфраструктурни. В тях могат да участват общини и неправителствени организации, свързани с изграждане на инсталации за възобновяеми енергийни източници, дигитализация, цифровизация и като цяло за подобряване на начина на живот на гражданите.

По отношение на процеса по кандидатстване Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР, обясни, че след като Споразумението се ратифицира, ЕИФ ще обяви на своята интернет страница процедурата, при която ще извърши подбора на посредниците. Тя е с очакван краен срок средата на юни 2026 г.

Финансовите посредници, които имат желание да бъдат фонд мениджъри, могат да кандидатстват с предложение и след като то бъде оценено от ЕИФ, той ще подбере най-добрите. „С тях ще се проведе разговори за сключване на споразуменията, тъй като те са по договаряне – в тях няма фиксиран размер на средствата“, посочи Маринов и напомни, че всеки инвестиционен посредник има ангажимент да инвестира и частен ресурс във фирмите, които ще подпомага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още